Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

0
369

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

 

            Merhaba kadinnediyo.com ziyaretçileri… İnsan sağlığı için en önemli konulardan bir tanesi sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme ise ancak denge sağlanarak mümkündür. Atalarımızdan ve geleneklerimizden kültür, zaman ve yaşam tarzı da bize beslenmemizin dengeli olmasının önemli olduğunu bize göstermektedir. Peki, sağlıklı ve dengeli beslenme tablosu neleri içerir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme tablomuz dört temel ihtiyaç olan besin maddesi içermektedir. Listemizin başını,  her gün mutlaka tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler çekiyor. Sonrasında ise; Protein, Karbonhidrat ve iyi yani doymuş yağlardır. Şimdi hep beraber bu 4 temel besinin yararlarına göz atalım…

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu…

Meyve ve sebzeler:

Günlük beslenme alımlarının en az yüzde kırkının meyve ve sebzelerden oluşması gereklidir. Her öğünde en az bir çeşit sebze tüketilmesi ideal bir beslenme şeklidir. Böylece günlük yeterli miktarda vitamin, mineral, potasyum ve antioksidan ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca; meyve tüketmek, hücre sağlığını geliştirir, vücuttaki iltihap ve ödemi giderir, tansiyon ve kalp problemlerine karşı savaşır, kötü kolesterolü giderir ve karaciğer sağlığına fayda sağlar.

Proteinler:

Günlük beslenme alılmlarının yüzde yirmi beşinin doğal proteinlerden oluşması ideal beslenme için yeterlidir. Protein; kas yapımında ve kasın korunmasında önemli bir besindir, bu nedenle protein ihtiyacınızı günlük olarak karşıladığınızda, yağın kaslara dönüşmesine yardımcı olmakta ve metabolizmayı hızlandırmamaktadır.  En bilinen ve ulaşılabilen protein kaynakları, süt, et ve deniz mahsülleri ve lif bakımından da zengin olan baklagillerdir.

Karbonhidratlar:

Karbonhidratlar genelde ekmek yapımında kullanılan tahıllarda bulunduğundan bugünlerde çoğu insan kullanımını tamamen kesmektedir. Ancak; karbonhidratlar enerji kaynağıdır. Kepekli tahıllar, yulaf ezmesi, karabuğday, kinoa, arpa, çavdar gibi lif açısından zengin ancak şeker açısından düşük karbonhidratları kullandığınız takdirde gereken karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Doymuş Yağlar:

Doymuş yağ bakımından en zengin besinler; et, yağlı süt, hindistan cevizi, hurma yağıdır. Doymuş yağların en önemli faydası, yemek pişirirken, ısı hasarına karşı çok dirençlidirler. Böylece; kızartma gibi yüksek ısı gerektiren pişirmelerde yağın zararlarından korkmanıza gerek yoktur. Doğada zeytinyağı, Avokado, fındık, kuruyemiş ve tohumlarda çoklukla bulunur. Unutulmaması gereken bir konu ise; trans yağlar, doğal bir yağ çeşidi değildir ve insan sağlığı için oldukça zararlıdır.

            Teşekkürler.

Atalanta,

 

Bilgilendirme : Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurunuz. Sitedemizde yer alan bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini tutmamaktadır. Bitkilerin kabul görülmüş faydalarından bahsedilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here