Mutluluk Hormonu (Serotonin) İçeren Besinler

0
287

Mutluluk Hormonu (Serotonin) İçeren Besinler

 

Merhaba kadinnediyo.com ziyaretçileri… Serotonin halk arasında mululuk hormonu olarak adlandırılan ve vücutta düzgün seviylerde bulunduğunda kişinin daha mutlu olmasını sağlayan bir hormondur. Triptofan ise; vücutta serotonin üretimi için bir yapı taşıdır. İnsan vücudunda triptofan üretilememekte olduğundan, bu önemli yapı taşının besinlerden alınması gerekmektedir.

Serotonin hormonu, triptofandan sentezlendiği için serotonin seviyesini arttırmak için triptofan içeren yiyecekler tüketilmelidir. Biz de bu yazımızda sizler için serotonin sentezini arttıran besinleri listeledik…

 

Serotonin İçeren Besinler…

  • Yumurta; Serotonin içeren besinler arasında yumurta ilk sırada kendisine yer bulmaktadır. Araştırmalar sonucuna göre yumurtadaki protein, triptofanın kan plazma düzeylerini önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca; yuurtanın yağda kızartma yerine haşlanmış şekilde tercih edilmesi ilave kalori veya yağ içermemektedir.

 

  • Peynir; Serotonin içeren besinler arasında peynir de önemli bir kaynak olarak listenin ilk sıralarındadır. Peynir, önemli bir triptofan kaynağıdır. Aynı zamanda içerdiği kalsiyum, çinko ve fosfor mineralleri sayesinde kemik ve diş sağlığı için de önemli bir besindir.

 

  • Ananas; gram başına 17 mikrogram serotonin içeriği ile listede kendisine yer buluyor. Önemli bir C vitamini kaynağı olan ananas aynı zamanda demir emilimini ve vücut direncini artırmaktadır.

 

  • Domates; sebzeler genel olarak meyvelerden daha az serotonin içermektedir. Ancak domates için bu durum geçerli değildir. Sebzeler arasında en yüksek serotonin seviyesine sahip olan domates, aynı zamanda A ve C vitamini için önemli bir kaynaktır.

 

  • Somon Balığı; triptofan açısından oldukça zengindir. Kolesterol dengesine de yardımcı olan, Somon, aynı zamanda önemli de bir omega-3 kaynağıdır.

  • Fındık; Fındık ve diğer yağlı tohumlar triptofan alımını destekleyen besinlerdir. Fındık ayrıca iyi bir lif, protein ve vitamin kaynağı ve kalp hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.

 

  • Süt; süt ürünleri et ve balığa göre daha az triptofan içermekte olsa bile, serotonin seviyesini artırmak ve korumak için yine önemli bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.

 

  • Kırmızı et; özellikle kuzu eti ve karaciğer gibi sakatatlar protein bakımından zengin besinlerdir ve Serotonin oluşumunu kolaylaştıran triptofan gibi önemli aminoasitleri sağlamaktadırlar.

Teşekkürler.

Atalanta,

Bilgilendirme : Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurunuz. Sitedemizde yer alan bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini tutmamaktadır. Bitkilerin kabul görülmüş faydalarından bahsedilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here