Karnitin (L-Carnitin) Nedir? Nasıl Kullanılır?
Merhaba kadinnediyo.com ziyaretçileri… Düzenli spor yapanların aşikâr olduğu bir takviye olan karnitin, yağ yakıcı özelliği ile bilinmektedir. Sağlıklı bir kişide vücut tarafından üretilen bir aminoasit olan karnitin, bazı zamanlarda vücut tarafından emilememekte veya sentezlenememektedir. Bu yüzden dışarıdan oral tablet formunda veya sıvı çözelti olarak takviye alınmaktadır. Peki, karnitin nasıl kullanılmalıdır?
Karnitin Nedir? Ne İşe Yarar?
Karnitin, vücut tarafından üretilen bir aminoasittir. En büyük özelliği yağ yakıcı etkisidir. Bunun dışında performans ve hız arttırma ile kronik kalp yetmezliği, hipertiroidizm ve erkeklerde infertiliteye karşı da kullanılmaktadır.
Çalışma şekli; uzun zincirli yağ asitlerinin, hücrelerin mitokondrilerine taşınmasına yardımcı olmaktır. Sonrasında ise; adenosin trifosfat üretmek için yakıt olarak kullanılır. Hem egzersiz esnasında hem de dinlenirken, hücresel bazda bu çalışma devam etmektedir. Yapılan araştırmalar yoğun egzersizler sırasında daha etkin olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Vücutta yeterli miktarda karnitin bulunmadığında, yağlar mitokondriye erişemez ve dolayısıyla yakıt amaçlı kullanılamazlar. Karnitin eksikliği ciddi bir tıbbi durumdur ve kas güçsüzlüğüne, büyüme geriliğine, karaciğerin büyümesine veya farklı birtakım sorunlara yol açabilmektedir.
Karnitin Nasıl Kullanılmalıdır?
Yapılan araştırmalar, Karnitin-karbonhidrat kombinasyonunun performansı ve etkisini % 11 oranında artırdığını göstermiştir. Bu yüzden Karnitin takviyesini makul miktarda hızlı etkili karbonhidrat ile kullanmak artı fayda sağlayacaktır.
Karnitinin alındıktan 35-40 dakika sonrasında etkili olduğuna dair ciddi veriler bulunmaktadır. Ancak; vücut için gerekli olan bu takviyenin faydası göz önünde bulunduğunda egzersiz öncesi veya sonrası kullanımı önemli bir faktör değildir.
Önerilen normal kullanım dozu günde 500 – 2000mg arasıdır. Ancak kullanım amacına bağlı olarak farklı kullanım dozları doktor önerisi ve kontrolünde olabilir.
Yan Etkisi Var mıdır?
Karnitin kullanımının küçük çaplı bazı yan etkileri bulunduğu tespit edilmiştir. Kişilere göre farklılık arz eden bu etkilerin en yaygın olanları mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi ve ishaldir. Ayrıca fazla kullanımında ter, idrar ve nefeste keskin kötü bir kokuya neden olmaktadır.
Teşekkürler.
Atalanta,