Türkiye’de Görülmesi Gereken Antik Kentler

0
2072
Türkiye'de Görülmesi Gereken Antik Kentler

Türkiye’de Görülmesi Gereken Antik Kentler

            Merhaba kadinnediyo.com ziyaretçileri… Ülkemiz tam anlamıyla bir tarih coğrafyasıdır. Tarihte bilinen bilinmeyen birçok kültüre ve topluma ev sahipliği yapmıştır. Bu toplumların yaşam alanlarından bazıları hala ayakta kalabilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde ziyarete açıktır. Biz de sizler için ülkemizde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken antik kentler il ilgili bazı bilgiler hazırladık. Umarız keyif alırsınız…

  • Efes Antik Kenti (İzmir – Selçuk):

Kuruluşu milattan önce 6000’lere dayanmakta olan Efes antik kenti, Hristiyanlık açısından da oldukça önemli bir yerdir. İncil’de adı geçen bu kent, Hz. İsa’nın havarilerinin geldiği ve yaşadığı bir kaç kentten birisi olarak bilinmektedir. Kentin tarihi 3 farklı döneme dayanmaktadır. Bu dönemler Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleridir. Ancak; günümüzde Helenistik ve Roma dönemi eserleri ayakta kalabilmiştir.  Geçmiş tarihlerde limanı ile büyük bir ticari kent olarak bilinmektedir.

  • Hattuşaş Antik Kenti (Çorum):

Çorum merkezine 80 kilometre uzaklıkta bir Hitit uygarlığı kentidir. Geçmişinde Hitit uygarlığının başkenti ve merkez noktası olarak bilinmektedir. Unesco Dünya mirası listesinde de bulunan Hattuşaş antik kenti ilk olarak 1834 yılında yabancı arkeologların çalışması sonucu gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca; yapılan kazılarda Frig, Asur, Hitit, Bizans ve Roma dönemine ait birçok kalıntıya ulaşılmıştır. Gün yüzüne çıkarılan en önemli kalıntı ise Mısır ve Hititler arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk antlaşmalardan biri olan Kadeş antlaşmasının metnidir.

  • Zeugma Antik Kenti (Gaziantep):

Commagene krallığına ait bilinen 4 önemli yerleşim yerlerinden birisidir. Zeugma antik kentinin ilk olarak Makedonya kralı Büyük İskender’in generallerinden biri olan Seleucus Nicator tarafından kurulduğu bilinmektedir. Nüfusunun geçmişte 80.000 civarı olduğu tahmin edilmektedir.

  • Truva Antik Kenti (Çanakkale):

Dünyanın en ünlü antik kentleri arasındadır. Filmlere bile konu olan fethedilme hikâyesi ile bilinmektedir. Bulunduğu konum itibari birçok uygarlıkla diğer uygarlıklar arasında önemli bir iletişim merkezi olmuştur. İlk kez 1871’de kazı çalışmaları na başlanan antik kentte hala bölge bölge kazı çalışmaları devam etmektedir.

  • Side Antik Kenti (Antalya):

Side antik kentinin günümüzden yaklaşık 3000 yıl kadar önce kurulmuş olduğu tahmin edilmektedir. İçerisindeki Apollon Tapınağı, hamamları, evleri ve antika anfi tiyatrosu ile her yıl binlerce turistin ilgisini çekmektedir.

  • Aspendos Antik Kenti (Antalya):

Antalya Köprüçay nehrinin yanında kurulmuş olan Aspendos antik kenti, muhteşem antik anfi-tiyatrosu sayesinde Dünyaca tanınmakta ve her yıl on binlerce turisti çekmektedir. Muhteşem antik anfi-tiyatrosunda konserler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

  • Hieropolis Antik Kenti (Denizli):

Denizli’nin Pamukkale ilçesi yakınlarında bulunan ve geçmişte tedavi merkezi olarak bilinen bir antik kenttir. Tedavi edici etkisi ile bilinen Pamukkale yeraltı suları travertenler sayesinde tarih boyunca turist çekmiştir. Yaklaşık 10.000 kişilik tiyatrosu ile bilinmektedir.

 

Teşekkürler.

Atalanta,

 

 

Bilgilendirme : Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurunuz. Sitedemizde yer alan bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini tutmamaktadır. Bitkilerin kabul görülmüş faydalarından bahsedilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here