GUATR BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ?

0
329
GUATR BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ?

GUATR BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ?

Merhaba kadinnediyo.com ziyaretçileri… Bu yazımızda özellikle son dönemlerde etlerde yaşanan maddesel değişimlerden kaynaklanan ‘’guatr’’hastalığı olacak. Guatr belirtileri ve tedavileri? üzerine kısa bir bilinçlendirme ve bilgilendirme çabası göstermeye çalışacağız. Öncelikle guatr hastalığının tanımıyla başlamamız gerekiyor.

Guatr vücudumuzda boyun bölgesinde yer alan bir tiroid bezidir ve tiroid bezinin amacı büyüme hormonu salgılamak, vücudun metabolizmasını dengelemektir. Tiroid bezimiz boynumuzun ön tarafında bulunurken, nefes borusunu iki taraflı çevreleyecek şekilde konuşlanmıştır. Guatr kimi insanlarda büyük boyuttayken kimi insanlarda(özellikle erkeklerde) biraz daha küçük boyuttadır ve elle muayene edilemez.  Guatr hastalığının temel sebebi iyot eksikliğine bağlı hormon üretimi eksikliğidir ve tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilir. Yeterli iyot alınmadığında tiroid bezinin çalışması dengesiz hale gelmekte ve hormon üretmek için aşırı bir çaba sarf etmektedir ki bu çaba bir süre sonra tiroid bezini yorarken şişmesine sebep olmaktadır. Bizim ülkemizde iyot tüketimi çoğu ülkeye nazaran az olduğundan guatr rahatsızlığı sık görülmektedir.

Guatr Belirtileri

Tiroid bezinin boyun bölgesinde olması guatr hastalığının, meydana geldiğinde oldukça güçlü ve kolay anlaşılır semptomlarla kendini belli etmesini sağlayarak teşhis aşamasına işimizi kolaylaştırmaktadır. Eğer makyaj yaparken, traş olurken boynunuzun ön bölgesinde gözle görülür bir şişliğe denk düştüyseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bazı insanlarda guatr geliştikten sonra elle veya gözle görülür bir belirleme yapılamadığı için boğazınızda baskı hissi var ise, yutkunmakta güçlük çekiyorsanız, normalden fazla bir öksürük periyodunuz var ise veya ses kısıklığı, nefesinizde daralma gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız hemen bir hekime başvurmanız ve muayene olmanız sizin faydanıza olacaktır.

Guatr Tedavisi

Eğer belirtilen semptomlarla hekiminizden guatr teşhisi aldıysanız tedavi aşamasında sizi pek çok seçenek bekliyor olacak. Tıp teknolojisinin ilerlemesi her hastalıkta olduğu gibi guatr hastalığına da alternatif tedavi yöntemleri getiriyor. Guatr tedavileri arasında radyoaktif iyot tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yer alırken bunların yanında hastalara hormonal enjekte de uygulanarak destekleyici tedavi de sağlanmaktadır.

Herhangi bir belirti görüldüğünde hiç gecikmeden hekiminize başvurmanız erken teşhis açısından lehinize olacaktır ve tedavi sırasında tüm uygulamaların düzenli seyrini sağlamak size ve hekiminize düşen en önemli görevdir.

Teşekkürler,

 

Artem JUNG,

Bilgilendirme : Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurunuz. Sitedemizde yer alan bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini tutmamaktadır. Bitkilerin kabul görülmüş faydalarından bahsedilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here